Elementy białego wywiadu na usługach administracji podatkowej w walce z oszustwami podatkowymi - Piotrowska, Iwona; Ćwiąkała-Małys, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Problemem większości administracji podatkowych jest walka z oszustwami podatkowymi głównie występującymi w obszarze podatku VAT. Celem wskazania sposobów weryfikacji podatników mogących uczestniczyć w oszustwach podatkowych resort finansów opracował dokument o charakterze „wytycznych” dla organów podatkowych. Zawarta w dokumencie metodologia ma ułatwić ocenę podmiotów w zakresie dochowania należytej staranności w ocenie ryzyka (podatkowego) wykorzystania w oszustwie w zakresie podatku VAT. Wytyczne ‒ w dość obszernej części ‒ odwołują się do czynności weryfikacyjnych określanych mianem „białego wywiadu” lub infobrokeringu. Celem artykułu jest przestawienie idei białego wywiadu, popularnych źródeł pozyskiwania rzetelnych informacji o podmiotach oraz możliwości ich wykorzystania dla potrzeb oceny ryzyka uwikłania w oszustwa podatkowe.
Keywords: otwarte źródło informacji; biały wywiad; VAT; oszustwo podatkowe