Favor Libertatis. Prawo do wolności zgromadzeń w Republice Włoskiej - Dimitrowa, Monika (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Wolność zgromadzeń jest jednym z fundamentów demokratycznego państwa prawa. Coraz częściej wprowadzane regulacjami krajowymi ograniczenia dla jednego z najważniejszych praw zawartych w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka jakim jest wolność zgromadzeń stanowi poważne zagrożenie gwarancji praw obywatelskich, a w konsekwencji zagrożenie demokracji. Jeden z największych krajów UE, jakim są Włochy od kilku lat, pod pretekstem ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego wprowadza liczne ograniczenia i definiuje otwarte do tej pory pojęcia konstytucyjne, ograniczając i zawężając swobodę ich interpretacji, a tym samym reglamentując wolność i swobodę wypowiedzi i zgromadzeń.
Keywords: wolność zgromadzeń; konstytucja; wolność słowa; Republika włoska; Unia Europejska; polityka