Wolność zgromadzeń w prawie niemieckim i austriackim - Malicka, Agnieszka (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Wolność zgromadzeń jest jednym z praw podstawowych w systemie prawa niemieckiego i austriackiego. Korzystanie z tej wolności służy przede wszystkim wyrażaniu opinii i poglądów oraz wpływaniu na podejmowane w państwie decyzje polityczne i społeczne. Wolność zgromadzeń zagwarantowana została zarówno w Niemczech, jak i w Austrii na podstawie odpowiednich umów międzynarodowych i przepisach konstytucji oraz w ustawach o zgromadzeniach. W ustawach uregulowane zostały warunki, których spełnienie jest koniecznie do zorganizowania zgromadzenia publicznego oraz przypadki, w których korzystanie z wolności zgromadzeń może zostać ograniczone.
Keywords: wolność zgromadzeń; prawo niemieckie; prawo austriackie; zgromadzenie pokojowe; ograniczenie wolności zgromadzeń; prawa podstawowe