Uprawnienia Policji wobec zgromadzeń - Witkowski, Tomasz (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Doświadczenie ostatnich kilku lat uczy, że zabezpieczenie zgromadzeń to dla Policji coraz poważniejsze wyzwanie oraz większe możliwości wpływania na organizatorów imprez, ale także coraz wyższe wymagania stawiane policjantom realizującym te zabezpieczenia bezpośrednio na miejscu odbywania się zgromadzenia. Celem pracy jest wskazanie zadań Policji w realizacji ustawy Prawo o zgromadzeniach. Omówione zostanie prawo do zgromadzeń w świetle Konstytucji RP i innych aktów prawnych. Przedstawiona zostanie tu definicja i istota zgromadzenia i zgromadzenia publicznego. Scharakteryzowana zostanie wolność do zgromadzeń wynikająca z Konstytucji RP. Omówione zostanie prawo do zgromadzeń zgodnie z kodeksem wykroczeń.
Keywords: wolność zgromadzeń; prawo zgromadzeń publicznych; bezpieczeństwo uczestników zgromadzeń; prawo policji w zgromadzeniach; policja w zgromadzeniach; pokojowe zgromadzenia; bezpieczeństwo imprez publicznych; porządek publiczny zgromadzeń; bezpieczeństwo zgromadzeń; użycie siły przez policje; uprawnienia policji; nadzór policji w zgromadzeniach; zgromadzenia