Ochrona wizerunku uczestników zgromadzenia - Kuczma, Emilia (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Wizerunek jest cechą charakterystyczną każdemu człowiekowi stanowiącą jego dobro osobiste i jako takie podlega szczególnej ochronie. Rozpowszechnianie wizerunku danej osoby co do zasady wymaga uzyskania od niej zgody, zatem jego bezprawne wykorzystywanie stanowi o naruszeniu tego dobra. Ustawa prawo autorskie i prawa pokrewne wprowadza jednak pewne wyjątki od tej ogólnej reguły stanowiąc, iż w przypadku, gdy rozpowszechnianie dotyczy osoby stanowiącej jedynie szczegół całości, takiej jak np. zgromadzenie, nie jest wymagana wspomniana zgoda. Przedmiotem niniejszego artykułu jest zatem przedstawienie i określenie granic ochrony wizerunku uczestników zgromadzenia jako elementu większej całości w rozumieniu art. 81 ust. 2 pkt 2 ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne.
Keywords: wolność zgromadzeń; ochrona wizerunku; wizerunek; prawa człowieka; rozpowszechnianie wizerunku; wizerunek uczestnika zgromadzenia; dobro osobiste człowieka; zgoda na rozpowszechnianie wizerunku; zgromadzenie