Skutki wyroku Trybunału Konstytucyjnego Kp 1/17 dla konstytucyjnej wolności zgromadzeń - Haczkowska, Monika (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Trybunał Konstytucyjny w wyroku Kp 1/17 stwierdził zgodność z Konstytucją nowelizacji ustawy – Prawo o zgromadzeniach. Ustawa ta wprowadziła tzw. zgromadzenia cykliczne. Jednak prima facie ustawa jest sprzeczna z międzynarodowymi standardami ochrony wolności i praw człowieka oraz fundamentalnymi zasadami, takimi jak zasada równości, prawo do sądu czy lex retro non agit. Ponadto wątpliwości budzi niewłaściwy skład TK. Skutkiem wyroku TK Kp 1/17 jest ograniczenie wolności zgromadzeń.
Keywords: wolność zgromadzeń; prawo do sądu; ograniczenie wolności i praw człowieka; wyrok afirmatywny Trybunału Konstytucyjnego; skutki wyroku TK; niewłaściwy skład TK; konstytucja; zgromadzenie cykliczne; wyrok nieistniejący; zasada równości