Wolność zgromadzeń w Polsce po nowelizacji ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. – Prawo o zgromadzeniach - Drewniowska, Kinga (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Wolność zgromadzeń zagwarantowana przez art. 57 Konstytucji RP oraz szereg regulacji międzynarodowych stanowi jedną z podstawowych wolności jednostki w państwie. Głównym celem wolności zgromadzeń jest zapewnienie swobody wyrażania opinii i przekonań, co stanowi wartość niezwykle ważną w każdym demokratycznym państwie. Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie zmian, które wprowadzone zostały do polskiego porządku prawnego na mocy ustawy z dnia 13 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy – Prawo o zgromadzeniach. Celem artykułu jest pokazanie najważniejszych zmian w ustawie oraz ich krytyka, zwłaszcza w kontekście ograniczania wolności zgromadzeń.
Keywords: wolność zgromadzeń; ograniczenia wolności zgromadzeń; zgromadzenia cykliczne; wolności i prawa jednostki