Ewolucja ustawowych regulacji wolności zgromadzeń w Polsce - Grabowski, Radosław (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Wolność zgromadzeń uznawana jest za jedną z podstawowych swobód obywatelskich, a jej istotą jest możliwość swobodnego gromadzenia się dla zamanifestowania poglądów lub wyrażenia stanowiska. Prawo organizowania pokojowych zgromadzeń uznawane jest za jeden z podstawowych standardów, które cechują demokratyczne państwo prawne. Autor przedstawia więc analizę zmian zachodzących w regulacji prawnej wolności zgromadzeń w Polsce i zwraca uwagę na regres, który nastąpił w tym zakresie w roku 2016.
Keywords: wolność zgromadzeń; manifestacja; zgromadzenie cykliczne; zgromadzenie; kontrmanifestacja