Problematyka umów rachunku bankowego – wybrane zagadnienia - Nowak, Martyna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem niniejszego opracowania jest próba przedstawienia zagadnień problemowych związanych z umowami rachunku bankowego. Autorka, dostrzegając masowość występowania tego typu umów cywilnoprawnych, prezentuje wybrane problemy związane z praktyką obrotu gospodarczego. Zajmuje ona stanowisko krytyczne wobec obowiązujących rozwiązań legislacyjnych. Ramy opracowania zasadzają się na analizie wybranych zagadnień związanych z obowiązkiem posiadania rachunku bankowego przez przedsiębiorcę, problematyką rozczłonkowania regulacji w kilku aktach prawnych, a także tematem egzekucji sądowej z rachunku bankowego
Keywords: umowa rachunku bankowego; egzekucja sądowa z wierzytelności z rachunków bankowych; egzekucja sądowa z wynagrodzenia; obowiązek posiadania rachunku bankowego