Zawarcie umowy o udział w imprezie turystycznej według ustawy o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych - Mielniczuk, Martyna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wejście w życie ustawy o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych implementującej dyrektywę 2015/2302 wywołało małą rewolucję w działalności organizatorów turystyki oraz pozostałych przedsiębiorców turystycznych. W niniejszym artykule dokonano analizy przepisów nowej ustawy w zakresie zawarcia umowy o udział w imprezie turystycznej, w tym obowiązków informacyjnych organizatora turystyki oraz agenta turystycznego, którym muszą oni uczynić zadość jeszcze przed zawarciem umowy. Zwrócono także szczególną uwagę na zmiany dotyczące definicji przedmiotu umowy o udział w imprezie turystycznej oraz stron umowy
Keywords: impreza turystyczna; umowa o udział w imprezie turystycznej; organizator turystyki; podróżny; zawarcie umowy o udział w imprezie turystycznej