Doktryna prawna Abula Ala Maududiego - Jońca, Michał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł zawiera opis najistotniejszych założeń prawnej doktryny nieznanego szerzej w Polsce, a bardzo wpływowego pakistańskiego teologa i prawnika, Abula Ala Maududiego. W pierwszej kolejności autor przedstawia wizję prawa muzułmańskiego w ujęciu Maududiego. Następnie poddaje analizie zasadę wyłącznej suwerenności Allaha i jego najważniejsze atrybuty. W dalszej kolejności rozważane są kwestie źródeł prawa islamu, ze szczególnym uwzględnieniem Koranu i sunny, pojęcie wiary (iman), odstępstwa od niej (kufr) oraz niezależnego wnioskowania prawniczego (idżtihad). Na samym końcu analizie zostaje poddana koncepcja dżihadu, której Abul Ala Maududi poświęcił uwagę w jednym ze swoich najbardziej znanych dzieł
Keywords: islam; Maudoodi, Syed Abul'Ala (1903-1979); szariat; prawo islamu; idżtihad; dżihad; fundamentalizm