Idea praw człowieka a terrorystyczna działalność Państwa Islamskiego na terytorium Syrii i Iraku - Tomaszewska, Paula (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przedmiotem artykułu będzie ukazanie zbrodniczej działalności tzw. Państwa Islamskiego. W 2014 r. organizacja proklamowała samozwańczy kalifat na terytorium Syrii i Iraku. Jednym z początkowych motywów działalności organizacji było rzekome powstrzymanie fali przemocy ze strony „świata zachodu” czy lokalnych dyktatorów. Jednakże jak się z czasem okazało terroryści zaczęli dopuszczać się jeszcze większych okrucieństw niż ich poprzednicy. Autorka opisze wybrane przypadki łamania praw człowieka przez PI na terytorium kalifatu, m.in. praktykowanie handlu ludźmi czy ich organami, przywrócenie niewolnictwa, stosowanie przemocy seksualnej (szczególnie względem jazydek), przeprowadzanie publicznych egzekucji ludzi oskarżonych o szpiegostwo, przemyt, cudzołóstwo czy homoseksualizm. Podkreśli, że Państwo Islamskie starało się usprawiedliwić przywrócenie instytucji niewolnictwa w oparciu o własną interpretację prawa szariatu. Dokona pod tym kątem analizy materiałów propagandowych wydanych przez organizację, m.in. wybranych artykułów z magazynu Dabiq czy specjalnego pamfletu pt.: Pytania i odpowiedzi w sprawie zakładników i niewolników, w którym przyzwolono na pojmanie, zniewolenie czy handel kobietami. Odniesie się także do licznych raportów organizacji pozarządowych. Konkluzją artykułu będzie stwierdzenie, że idea praw człowieka nie miała żadnej racji bytu na terenach zajętych przez tą organizację terrorystyczną
Keywords: Państwo Islamskie; Syria; łamanie praw człowieka; niewolnictwo; terroryzm