Od entuzjazmu do politycznych obaw : Europa Środkowa w poszukiwaniu nowego modelu relacji z Chinami : perspektywa polityczno-prawna - Kołtuniak, Łukasz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza relacji między Chinami a regionem Europy Środkowej. Chiny mają aspirację odgrywania roli globalnego mocarstwa i ekspansji w różnych częściach świata. Jednym z takich regionów jest Europa środkowa. Oferta współpracy w ramach formatu 16+1 przedstawiona w 2012 roku spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem w niemal wszystkich państwach regionu. Artykuł ma za zadanie przedstawić rozbieżności między promowaną przez chińskie władze wizją „szybkiej modernizacji” a relatywnie małą wartością inwestycji. Należy także poddać analizie możliwość politycznej infiltracji. O podjęcia takich prób oskarżane są bowiem chiń skie władze. Wreszcie należy przedstawić problemy środkowoeuropejskich rządów ze zbudowaniem spójnej strategii w relacjach z Chinami a także rosnąca presję polityczną ze strony Pekinu. Tezą artykułu jest brak świadomości politycznego ryzyka i nie umiejętność czerpania konkretnych ekonomicznych korzyści. Słabość taka cechuje politykę rządów EŚW wobec „państwa środka”
Keywords: Chiny; gospodarka; nieliberalizm; Europa Środkowa; Grupa Wyszehradzka