Japonia i Kanada – od konkurencji do przyjaźni? - Nowak, Katarzyna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autorka przybliża charakter stosunków japońsko-kanadyjskich. Nakreśla historyczny kontekst tych relacji oraz zaznacza istotny wpływ czynników gospodarczych na ich rozwój. Uwzględnione zostały efekty zmiany w systemie międzynarodowym na poziomie globalnym oraz w regionie Azji i Pacyfiku. Autorka zwraca uwagę na naturę bilateralnych stosunków politycznych Japonii i Kanady. Przedstawia zagadnienia handlu, inwestycji oraz przepływu kapitału. Praca zawiera również część poświęconą kwestiom społecznym. Autorka przyjmuje neoliberalny punkt widzenia na zachodzące zjawiska Bazując na neoliberalnej teorii stosunków międzynarodowych dokonuje próby prognozy przyszłych stosunków japońsko-kanadyjskich
Keywords: Japonia; Kanada; relacje międzynarodowe; polityka; gospodarka; bilateralizm; Azja i Pacyfik; neoliberalizm; analiza