Changes in The Commonwealth of Nations as an attempt to redefine an imperialistic heritage - Kwiatkowski, Bartosz (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł powstał w celu opisania zmian jakie zaszły na przestrzeni współczesnej historii Wspólnoty Narodów, organizacji międzynarodowej, w której prawne i polityczne związki pomiędzy tradycją anglosaską i orientalną są dziś żywo obecne. Poprzez analizę i opis ewolucji instytucji Wspólnoty Narodów w trakcie oraz po zakończeniu procesu dekolonizacji, autor ukazuje główne kierunki przekształceń w tych instytucjach, charakter, a także znaczenie prezentowanych zmian. Analiza ta prowadzi do interesujących wniosków, odnoszących się nie tylko do pytania, czy opisywane zmiany stanowiły udaną próbę odrzucenia brytyjskiego imperializmu w wewnętrznej strukturze Wspólnoty Narodów, ale także do prezentacji znaczenia opisywanych zmian dla przyszłości całej organizacji
Keywords: Wspólnota Narodów; dekolonizacja; organizacje międzynarodowe