Z tęczą na Dalekim Wschodzie – krótka historia społeczności LGBT w Japonii - Skop, Katarzyna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autor w prezentowanym artykule podejmuje próbę przeprowadzenia analizy społeczności lesbijek, gejów, biseksualistów i transseksualistów (LGBT) w Japonii. Specjalna uwaga poświęcona jest temu, w jaki sposób potoczyła się historia społeczności, poczynając od pierwszych historycznych wzmianek o nieheteroseksualnych zachowaniach wśród Japończyków. Autor przedstawi przykłady zarówno wydarzeń historycznych, jak i świadectwa literackie. Ponadto, autor przedstawi pokrótce, w jaki sposób rozwinęła się współczesna japońska społeczność LGBT i dlaczego powstała ona stosunkowo późno. W końcu, autor przedstawi też współczesne problemy, z którymi społeczność LGBT musi sobie radzić, takie jak kwestia małżeństw jednopłciowych czy zmiany płci
Keywords: historia; Japonia; prawo; LGBT