Recepcja prawa chińskiego i myśli konfucjańskiej w Japonii w okresie między VI a IX wiekiem po Chrystusie - Szklarczyk, Paweł (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł jest poświęcony recepcji prawa chińskiego oraz myśli konfucjańskiej w Japonii w okresie między VI a IX wiekiem. Poruszone są problemy takie jak geneza i pojęcie myśli konfucjańskiej, adaptacja systemu ritsuryō, system rządów w omawianym okresie oraz komparatystyczne ujęcie systemów prawnych japońskiego i chińskiego – ze szczególnym naciskiem skierowanym na podstawę teoretyczno- -prawną oraz sposób uzasadnienia władzy cesarskiej. Najistotniejszą artykułu wystąpienia stanowi opis procesu implementacji wzorców zaczerpniętych z Chin oraz komparatystyka powstałych instytucji z ich wzorcami, jednakże nie sposób pominąć aspektu doktrynalnego stanowiącego podbudowę całego systemu
Keywords: Japonia; ritsuryō-kokka; konfucjanizm; legitymacja władzy