Pomiędzy prawem a systemem ie – aborcja w Japonii - Molik, Karolina (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Aborcja to temat budzący w Polsce wiele emocji i kontrowersji. Jej dopuszczalność oraz granice dzielą zarówno środowiska naukowe jak i zwykłych obywateli. Czy sytuacja ma się podobnie w Kraju Kwitnącej Wiśni? Jaka jest geneza obecnych regulacji aborcyjnych w ustawodawstwie japońskim? Czy i jak przyjęte rozwiązania prawne różnią się od naszych polskich? W niniejszym referacie poddane analizie zostaną przesłanki dopuszczalności aborcji w Japonii. Rozpatrzone zostaną zarówno aspekty medyczne jak i prawne, a także poruszona zostanie kwestia tego czy głos ojca nienarodzonego dziecka ma znaczenie. Ponad to, autorka podejmie się próby ustalenia zależności pomiędzy wysokim wskaźnikiem statystycznym przeprowadzonych aborcyjnych, a społecznym nastawieniem do środków antykoncepcyjnych. Gdzie we współczesnej Japonii oraz w jej systemu ie (system rodzinny) wpisuje się aborcja?
Keywords: aborcja; Japonia; mizuko; rodzina; ustaw o ochronie macierzyństwa