Prawa kobiet i mężczyzn w Korei Południowej : analiza porównawcza praw kobiet w Korei Południowej i w Polsce - Oleksiuk, Marlena (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Korea Południowa to kraj bardzo homogeniczny, a jej mieszkańcy są bardzo dumni ze swojej narodowej spuścizny. Stąd zmiany społeczne w tym kraju posuwają się o wiele wolniej niż rozwój ekonomiczny. Dominuje doktryna konfucjanizmu z całą plejadą restrykcyjnych zasad, którymi rządzą się relacje międzyludzkie – hierarchii posłuszeństwa według kryterium wieku, stanowiska, płci. Taka postawa wobec życia nauczana była od czasów dynastii Jeoson, która zaadaptowała chińską wersję konfucjanizmu na modłę swoich własnych potrzeb. Prawa kobiet w Korei Południowej są nadal bardzo restrykcyjne. W 1948 roku kobiety uzyskały równe prawa do nauki, edukacji i życia publicznego. Wraz z coraz większą liczbą kobiet na rynku pracy, w 1987 roku ustanowiono akt o Równości w zatrudnieniu, aby przeciwdziałać dyskryminacji kobiet w pracy. Niestety prawa mające na celu zapewnić równość obu płci w większości przypadków nie są przestrzegane. Kobiety zarabiają średnio o 37% mniej niż mężczyźni, co plasuje Koreę tuż obok Nigerii. Ponadto, kobiety często muszą wybierać pomiędzy karierą i założeniem rodziny, ponieważ żony, a w szczególności matki są źle postrzegane przez pracodawców i zazwyczaj nie mogą już wrócić do pracy. Ma to wpływ na zwiększanie się niskiej dzietności w Korei. W Korei istnieją także stereotypy pomniejszające rolę kobiety w rozwoju firmy i głoszące idee, iż kobieta zawsze jest zależna od mężczyzny. W 2016 roku miał miejsce absurdalny przypadek, kiedy to aktorka głosowa Kim Chae-yeon została zwolniona z firmy produkującej gry za opublikowanie zdjęcia w koszulce z napisem Girls do not need a Prince czyli: Dziewczyny nie potrzebują księcia. Firma wydała oświadczenie, iż decyzja została podjęta po otrzymaniu wielu skarg od fanów gier. Zgodnie z raportem Światowego Forum Ekonomicznego, w koreańskim parlamencie znajdziemy jedynie 49 posłanek, podczas gdy liczba mężczyzn to 251. Pomimo tego, że Korea coraz bardziej zwraca się w kierunku amerykańskiego stylu życia, wciąż jest jednym z najbardziej seksistowskich społeczeństw wśród krajów pierwszego świata. W 2016 roku Korea Południowa zajmowała 116 miejsce na 144 w rankingu równości płci na świecie. Kraj ten pomimo wysokiego poziomu cywilizacyjnego rozwoju społeczeństwa nadal zmaga się z problemem mizoginizmu. Wiele kobiet wciąż jest traktowanych jako drugiej klasy obywatele. Cierpią one często z powodu przemocy domowej, są szczególnie narażone na przestępstwa, są często dyskryminowane. Patriarchalny obraz społeczeństwa, rodziny czy związku jest wciąż popierany i rozwijany przez media publiczne
Keywords: prawa kobiet; Korea Południowa; równouprawnienie