Państwo Islamskie jako związek przestępczy o charakterze zbrojnym mający na celu popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym w kontekście polskiego prawa karnego - Gałka, Jan (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Państwo Islamskie powstało w 2014 r., jednakże jego korzenie sięgają czasów działalności Abu Musaba Az-Zarkawiego, brutalnego terrorysty z Jordanii, znany również jako „szejk rzeźników”, który może być nazywany „ojcem dzisiejszego terroryzmu”. Ta „sieć śmierci”, jak nazwał Państwo Islamskie Prezydent Obama, stworzyła powszechny strach przed wychucham światowej wojny pomiędzy muzułmanami, a niewiernymi. Liderzy Państwa Islamskiego nazywają swoją organizację „państwem” ale czy rzeczywiście jest to państwo, czy może po prostu związek przestępczy o charakterze zbrojnym ? Celem niniejszego artykułu jest analiza struktury organizacyjnej i działalności kryminalnej Państwa Islamskiego oraz odpowiedź na pytanie jak postrzegać tę organizację w kontekście polskiego prawa karnego
Keywords: prawo karne; Państwo Islamskie; zorganizowana grupa przestępcza; związek przestępczy; definicja państwa