Egipt po arabskiej wiośnie – nowy ład polityczny czy umocnienie starego porządku? - Głogowska, Patrycja (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Stabilny egipski reżim nie przetrwał wydarzeń związanych z arabską wiosna w 2011 roku. Elita Mubaraka musiała ustąpić ze stanowiska pod wpływem protestów obywateli. Demonstracji nie udało się zatrzymać ówczesnemu prezydentowi żadnymi obietnicami. Egipcjanie chcieli wymiany establishmentu. Jednak, jak można zauważyć z biegiem upływu czasu, arabska wiosna przyniosła upragnioną dla obywateli zmianę rządów. Tymczasem okres rozluźnienia władzy od wojskowych trwał dość krótko i ostatecznie rządy w państwie w dalszym ciągu należą do oficerów sił zbrojnych, którzy wręcz na prośbę Egipcjan przejęli z powrotem władze
Keywords: Egipt; arabska wiosna; militokracja; system polityczny