Leadership in organization – the utilitarian aspect - Jaworski, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest identyfikacja różnic dotyczących przywództwa w administracji publicznej i w organizacjach prywatnych. W artykule zawarto definicje przywództwa i zarządzania, omówiono wybrane style przywództwa i zwrócono uwagę na potrzebę pragmatycznego podejścia do przywództwa w zależności od kontekstu sytuacyjnego. Autor artykułu omawia także różnice występujące między osobami aktualnie pełniącymi funkcje liderów a tymi, które dopiero pretendują do pełnienia takich ról w administracji publicznej.
Keywords: sektor publiczny; administracja publiczna; style przywództwa