Moral leadership in the XXI century. The case of Angela Merkel and the European refugee crisis - Jacob, Anne Marie (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W 2015 roku do Europy przybyło ponad 1 milion uchodźców. W październiku tego samego roku Kanclerz Republiki Federalnej Niemiec, Angela Merkel, wygłosiła ważne przemówienie w Parlamencie Europejskim. W artykule autorka stawia tezę, że postawa Kanclerz Niemiec wobec kryzysu migracyjnego w Europie nosi cechy globalnego moralnego przywództwa. Autorka, aby udowodnić swoją tezę, posługuje się stworzonymi przez Kirka O. Hansona czterema kluczowymi charakterystykami moralnego przywództwa.
Keywords: przywództwo; Unia Europejska; moralność; kryzys uchodźczy