Autonomous vehicles: the legal landscape of using and testing autonomus cars in Poland - Jaworski, Bartłomiej (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wokół nas pojawia się coraz więcej pojazdów autonomicznych. Istnieją jednak bariery natury prawnej i społecznej, które uniemożliwiają wykorzystywanie ich na szeroką skalę. Artykuł stanowi próbę analizy znaczenia pojazdów autonomicznych i wskazuje na społeczne oraz prawne bariery, jakie istnieją na drodze do ich powszechnego używania. Są one niejednokrotnie trudniejsze do pokonania w porównaniu z przeszkodami natury technologicznej. Biorąc pod uwagę rosnące znaczenie pojazdów autonomicznych, autor artykułu zwraca uwagę na zmiany ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym, mocą których wprowadzono ‒ między innymi ‒ prawną definicję pojazdu autonomicznego oraz określono warunki używania i testowania pojazdów autonomicznych na polskich drogach.
Keywords: bariery prawne; technologia; pojazd autonomiczny