Administrative backbone of the international criminal justice - Jop, Artur (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest uzasadnienie konieczności budowy silnych struktur administracyjnych w systemie międzynarodowego prawa karnego. Aspekt ten jest często pomijany w trakcie analizy systemu prawa karnego międzynarodowego. Niemniej jednak działania międzynarodowych trybunałów karnych pozwalają dostrzec interesujące oraz nowatorskie spojrzenie na funkcje prawa administracyjnego i jego relacji z innymi dziedzinami prawa. Prawo administracyjne funkcjonuje w głębokiej, ale często niewidocznej symbiozie z prawem karnym międzynarodowym, pozwalając jego organom na wypełnianie swojej misji w sposób efektywny i w zgodzie z rządami prawa oraz przyjętymi normami pracy trybunałów. W artykule zawarto charakterystykę systemu prawa karnego międzynarodowego w ujęciu administracyjnym oraz dokonano analizy funkcjonowania Międzynarodowego Trybunału Karnego, który stanowi przykład jednostki sądowniczej z silnym i rozbudowanym systemem administracyjnym.
Keywords: teoria prawa; międzynarodowe prawo administracyjne; prawo administracyjne; międzynarodowe prawo karne