Requirements for becoming an instructor in the light of current legal regulations in Poland - Wojtanowski, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł dotyczy wymogów, które należy spełnić, aby zostać instruktorem nauki jazdy w Polsce. Autor podkreśla znaczenie reformy z 2011 roku dla podejmowanej tematyki. Praca opisuje następujące warunki: wymagany czas posiadania określonych dokumentów stwierdzających uprawnienie do kierowania w zależności od odpowiednich uprawnień instruktora; posiadanie orzeczenia lekarskiego oraz orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań, odpowiednio zdrowotnych i psychologicznych, do wykonywania czynności instruktora; ukończenie z wynikiem pozytywnym kursu dla kandydatów na instruktorów oraz posiadanie zaświadczenia o jego ukończeniu; złożenie z wynikiem pozytywnym egzaminu sprawdzającego kwalifikacje przed komisją powołaną przez wojewodę; brak skazania prawomocnym wyrokiem sądu w określonym zakresie; bycie wpisanym do ewidencji instruktorów.
Keywords: pojazd; instruktor; szkoła jazdy