Administrative law and constitutional matrix – an English perspective - Sikora, Małgorzata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule podjęta została próba analizy porównawczej angielskiego podejścia do prawa administracyjnego z podejściami występującymi w krajach europejskich. Celem artykułu jest ukazanie unikatowości angielskiego systemu prawnego common law. Szczególną uwagę zwrócono na brak konstytucji w formie jednego aktu prawnego oraz na fakt, że angielski system prawny jest oparty na precedensie. Przeprowadzone w tym zakresie badania skłaniają do dyskusji na temat potencjalnego zakresu kontroli sądowej angielskiego prawa administracyjnego. Głównym rezultatem przeprowadzonych w artykule rozważań jest to, że prawo angielskie, mimo że opiera się na precedensie i niepisanej konstytucji, pozostaje skuteczne i doskonale wpisuje się w istotę systemu common law.
Keywords: konstytucjonalizm; kontrola sądowa; zasada praworządności; prawo administracyjne