Problems of Turkish public administrative structure - Çakır, Cevdet Eray (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Administracja publiczna w Turcji stała się niedawno przedmiotem reform, które miały na celu rozwiązanie problemu braku skuteczności władz lokalnych. Źródeł niskiej skuteczności upatruje się w uwarunkowaniach kulturowych i tradycji państwa unitarnego bdących spuścizną zczasów Imperium Osmańskiego. W artykule skoncentrowano się na problemach administracji publicznej w Turcji, które stały się bezpośrednią przyczyną do wdrażania reform.
Keywords: administracja publiczna; reformy administracyjne; struktura tureckiej administracji publicznej