The benefit of using the comparative method in studying public adminitration - Korczak, Jerzy (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł poświęcony jest omówieniu genezy i historii badań prawnoporównawczych, założeń tej metody badawczej, zwłaszcza w odniesieniu do prawa administracyjnego, a także możliwych wyników jej stosowania, które mogą być wykorzystywane w legislacji, praktyce administracyjnej, orzecznictwie powstałym na jej tle, a wreszcie w nauce zajmującej się badaniem zjawisk administracyjnych. Osobnym wątkiem artykułu jest przedstawienie dorobku wrocławskiej szkoły administratywistycznej, której szczególną cechą jest stosowanie komparatystyki administracyjnej.
Keywords: administracja publiczna; wrocławska szkoła administratywistyczna; metoda prawnoporównawcza