Glosa do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 9 lutego 2016 r., sygn. akt I OSK 2691/15 - Mazurek, Przemysław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł jest glosą aprobującą stanowisko Naczelnego Sądu Administracyjnego w wyroku, jaki zapadł dnia 9 lutego 2016 r. w sporze pomiędzy GIODO a proboszczem parafii Rzymskokatolickiej odnośnie do wpisania do ksiąg parafialnych aktu apostazji. Glosa aprobująca skupia się na uwypukleniu znaczenia autonomii i jej znaczenia dla ochrony i przetwarzania danych osobowych w Kościele katolickim i innych związkach wyznaniowych.
Keywords: Kościół katolicki; autonomia; apostazja; związek wyznaniowy; księgi parafialne; ochrona danych osobowych; dane osobowe