Instytucja stałych opiekunów sądowych 1919–1929 - Szymków, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Instytucja stałych opiekunów sądowych wpisuje się w historię polskiej kurateli sądowej. Ta zaś jest nierozerwalnie związana z sądownictwem dla nieletnich. Za początek kurateli sądowej należy uznać dekret Naczelnika Państwa, Józefa Piłsudskiego, z 7 lutego 1919 r. o utworzeniu sądów dla nieletnich. Instytucja stałych opiekunów sądowych funkcjonowała w okresie od 1919 do 1929 r., a dokładne ramy czasowe wyznacza wskazywany już wyżej dekret Naczelnika Państwa oraz rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 25 czerwca 1929 r. w sprawie przekształcenia instytucji opiekunów sądowych na kuratorów nieletnich przy sądach grodzkich i przy sądach dla nieletnich. To, iż na samym początku istnienia niepodległej Polski zdecydowano się uregulować kwestię sądownictwa dla nieletnich, tworząc sądy dla nieletnich oraz instytucję stałych opiekunów sądowych, świadczy tylko o powadze problemu, z jakim przyszło się zmierzyć młodemu państwu. Celem artykułu jest wskazanie podstaw prawnych, zakresu obowiązków oraz praktycznej działalności stałych opiekunów sądowych. Instytucja stałych opiekunów sądowych to początek polskiej kurateli sądowej oraz nowoczesnego sądownictwa dla nieletnich opartego na stosowaniu w przeważającej części środków opiekuńczo-wychowawczych w postępowaniu z nieletnimi.
Keywords: stali opiekunowie sądowi; kuratela sądowa; sądownictwo dla nieletnich