Instytucje uchylenia, zmiany decyzji tworzącej lub nietworzącej prawa dla strony. Analiza historyczno-prawna - Bródka, Adam (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Uchylenie, zmiana decyzji administracyjnych, które tworzą lub też nie tworzą dla adresata praw, to bliźniacze, nadzwyczajne tryby postępowania administracyjnego. Ich korzenie sięgają dwudziestolecia międzywojennego, kiedy to po raz pierwszy pojawiły się w polskim porządku prawnym. Od tego momentu obie instytucje były wielokrotnie nowelizowane, zarówno w okresie PRL-u, jak i III RP. Celem artykułu jest analiza pierwotnej wersji przepisów z 1928 r. wraz z przytoczeniem poglądów doktryny. Badaniu poddane zostaną również zmiany wprowadzane do regulacji rzeczonej instytucji, kolejno w latach 1960, 1980, 1990, 1998, 2010.
Keywords: uchylenia decyzji administracyjnej; zmiana decyzji administracyjnej; nadzwyczajny tryb postępowania administracyjnego; rozporządzenie o postępowaniu administracyjnym 1928