Satysfakcja z małżeństwa u małżonków pochodzących z rodzin rozbitych i niepełnych - Wańczyk-Welc Anna; Marmola, Małgorzata (Zakład Historii Edukacji Instytutu Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł prezentuje badania dotyczące satysfakcji z małżeństwa u małżonków pochodzących z rodzin rozbitych i niepełnych. Satysfakcja z małżeństwa zależy od wielu czynników i jednym z nich mogą być uwarunkowania rodzinne, a szczególnie „doświadczenia wyniesione z rodziny pochodzenia”. W tym kontekście proces transmisji międzypokoleniowej wzmacnia rodzinę albo ją osłabia, a korzystanie z zasobów rodziny pochodzenia może być czasem zagrożeniem dla młodszych pokoleń. Powyższe założenie stało się centrum prowadzonych rozważań i stanowi punkt wyjścia badań własnych. Satysfakcję z małżeństwa zdiagnozowano za pomocą Kwestionariusza Dobranego Małżeństwa (KDM-2) w opracowaniu Mieczysława Plopy i Jana Rostowskiego. Kwestionariusz opisuje jakość związku małżeńskiego w percepcji każdego z małżonków. Można nim uzyskać ogólny pomiar więzi oraz pomiary następujących czynników: intymność, samorealizacja, podobieństwo, rozczarowanie.
Keywords: satysfakcja z małżeństwa; rodzina pochodzenia; rodzina rozbita; rodzina niepełna