Fakultatywne referendum zatwierdzające w procesie zmiany konstytucji w państwach europejskich. Forma partycypacji obywatelskiej czy instytucja fasadowa? - Grabowski, Radosław (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Instytucja referendum konstytucyjnego odpowiada fundamentalnym postulatom koncepcji zwierzchnictwa ludu. Liczne konstytucje współczesnych państw europejskich wprowadziły obligatoryjne referendum zatwierdzające zmianę konstytucji. Rozwiązaniem nietypowym jest wprowadzenie do analizowanej procedury referendum w wariancie fakultatywnym. Takie rozwiązanie zostało zastosowane w Polsce, przy czym możliwość przeprowadzenia referendum zostało uzależnione od szeregu dodatkowych warunków. Rezultatem analizy porównawczej przepisów współczesnych państwach europejskich oraz regulacji polskich jest pytanie, czy wprowadzenie do procedury zmiany konstytucji w Polsce instytucji referendum wynika z autentycznego przywiązania ustrojodawcy do idei partycypacji obywatelskiej, czy miało na celu stworzenie instytucji fasadowej, lub służącej innym celom.
Keywords: Polska; referendum konstytucyjne; referendum obligatoryjne; współczesne państwa europejskie