Privacy, new technology and constitutional adjudication in the light of Antonin Scalia’s originalist interpretation - Bernaczyk, Michał; Frąckowiak, Magdalena (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Artykuł przedstawia zwięzły zarys oryginalistycznej metody wykładni Konstytucji USA w ujęciu sędziego Antonina Scalii. Metoda stała się istotnym częścią prawniczego dyskursu w amerykańskiej nauce prawa zyskując odzew nawt w polskim życiu publicznym. Tekst skupia się na dwóch słynnych orzeczeniach amerykańskiego Sądu Najwyższego dotyczących przeszukania prywatnych lokali za pomocą technik nie ingerujących fizycznie w ich przestrzeń. Autorzy usiłują rzucić nieco więcej światła na dylemat przydatności oryginalistycznej wykładni do wyzwań stawianych amerykańskiemu prawu konstytucyjnemu przez rozprzestrzenianie się nowych technologii.
Keywords: tekstualizm; sędziowie Sądu Najwyższego USA odwiedzający Polskę; doktryna "Żywej Konstytucji"; wykładnia konstytucji; inwigilacja; Antonin Scalia; prywatność; Europejski Trybunał Praw Człowieka; nowe technologie; oryginalizm; prawo do prywatności; rządy prawa; Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych; Czwarta Poprawka; przeszukanie i zajęcie