Kanton Jura – szwajcarska droga od konfliktu do konsensusu - Dyjak, Daniel (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Trwający przez ponad 200 lat konflikt w szwajcarskim regionie Jura jest jednym z nielicznych przykładów ukazujących, że spory etniczne można rozwiązać w sposób pokojowy i konstruktywny. Mimo silnych wpływów środowisk separatystycznych udało się Szwajcarom w sposób rozsądny pogodzić interes zwolenników niezależnego kantonu Jura z interesem przeciwników tej idei, nie zapominając przy tym o interesie państwa. Przy wykorzystaniu unikatowego systemowi głosowań kaskadowych Szwajcarzy udzielili głosu lokalnej społeczności, dzięki czemu w 1979 r. powołano do życia kanton Jura, dwudziesty szósty kanton Konfederacji Szwajcarskiej. Niniejszy artykuł przedstawia historyczne podłoże problemu, a następnie pokazuje drogę, jaką Szwajcarzy przeszli od ostrego konfliktu na tle etniczno-religijno-językowym aż po konsensus w postaci nowego kantonu.
Keywords: demokracja bezpośrednia; Szwajcaria; konflikt etniczny; system głosowania kaskadowego; kanton Jura; konflikt w kantonie Jura; Berno; referendum