Pytania prejudycjalne do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w związku z potrzebą wykładni przepisów prawnospadkowych - Stępień-Załucka, Beata; Załucki, Mariusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Pytanie prejudycjalne jest instrumentem na podstawie którego sądu państw członkowskich zwracają się do Trybunału Sprawiedliwości UE w sprawach wykładni Traktatów, ważności i wykładni aktów przyjętych przez instytucje, organy lub jednostki organizacyjne Unii Europejskiej. W ostatnim czasie, w związku z wejściem w życie unijnego rozporządzenia spadkowego nr 650/2012 dotyczy to także tego aktu. Sądy krajowe mogą kierować pytania prejudycjalne w zakresie spraw dotyczących spadku. W pracy autorzy przyglądają się pierwszym pytaniom prejudycjalnym z tego obszaru i zastanawiają się nad tym jakie mogą być konsekwencje praktyki pytań prejudycjalnych w tej materii.
Keywords: UE; rozporządzenie spadkowe; pytanie prejudycjalne; sprawa dotycząca spadku; spadek