„Sprawa” – pojęcie definiowane w oparciu o art. 45 ust. 1 Konstytucji RP - Michalska, Justyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Prawo do sądu jest fundamentalnym środkiem ochrony praw i wolności jednostki. Z uwagi na pozycję ustrojową i kompetencje sądy pozostają najlepszym gwarantem poszanowania praw i wolności człowieka. W art. 45 ust. 1 Konstytucja RP zapewnia każdemu prawo do sprawiedliwego i jawnego rozpatrzenia sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki przez właściwy, niezależny, bezstronny i niezawisły sąd. Zakres podmiotowy prawa do sądu, które przysługuje każdemu, nie wzbudza tyle wątpliwości co zakres przedmiotowy, który obejmuje „sprawę”. Pojęcie „sprawy” nie zostało jednak sprecyzowane przez ustrojodwacę, a każda gałąź prawa inaczej reguluję tą kwestię. Na gruncie Konstytucji RP „sprawa” ma charakter autonomiczny. Pojęcie „sprawy” obejmuje nie tylko sprawy cywilne, karne i administracyjne w ustawowym ich rozumieniu, ale także odnosi się do podstawowej funkcji sądów, tj. sprawowania wymiaru sprawiedliwości.
Keywords: prawo do sądu; Konstytucja RP; sąd; sprawa