Prawo do sądu a zjawisko pieniactwa sądowego - Jamróz, Lech (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Prawo do sądu jest podstawowym i najczęściej stosowanym środkiem gwarancyjnym służącym ochronie wolności i praw jednostki. Pieniactwo sądowe to przejaw skrajnego nadużycia prawa do sądu, które prowadzi do przedłużania się postępowań, wpływa na wzrost kosztów działalności sądów i nie mieści się w przyjętych wzorcach zachowań, naruszając porządek publiczny. Pieniactwo ma wiele źródeł, przejawów, a także następstw. Kwalifikacja określonych zachowań jako spełniających kryteria pieniactwa musi być bardzo ostrożna, a każdy przypadek musi być pod tym kątem rozważany indywidualnie.
Keywords: prawo do sądu; prawa i wolności; pieniactwo sądowe