Spory kompetencyjne przed Trybunałem Konstytucyjnym ‒ konflikt w prawie czy prawo do konfliktu - Dudek, Dariusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Artykuł przybliża czytelnikowi najrzadziej wykonywaną kompetencję polskiego sądu konstytucyjnego zdefiniowaną w art. 189 Konstytucji RP – spor kompetencyjny. Dotychczasowa praktyka orzecznicza Trybunału Konstytucyjnego w tym przedmiocie jest relatywnie skromna i sprowadza się do zaledwie dwóch rozstrzygnięć. Najnowszy kazus stanowi postępowanie przed Trybunałem Konstytucyjnym, zainicjowane wnioskiem Marszałka Sejmu z dnia 8 czerwca 2017 r. (sygn. Kpt 1/17).
Keywords: Trybunał Konstytucyjny; Prezydent RP; spór kompetencyjny; prawo łaski