Kilka słów o i-votingu - Skotnicki, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
I-voting to nowy alternatywny sposób głosowania, który poza Estonią jest eksperymentalnie wykorzystywany jeszcze w kilkunastu innych państwach. Przeprowadzona analiza skłania jednak do wniosku, że należy podchodzić do niego z dużą ostrożnością. Jest to ciekawy eksperyment, którego powszechne zastosowanie to jednak kwestia przyszłości, której nie da się chociażby w przybliżeniu określić. Wokół tego sposobu głosowania jest zbyt dużo wątpliwości, nie przyczynił się on do widocznego wzrostu frekwencji podczas wyborów, nie ma też pewności odnośnie do niewystępowania błędów systemu. I chociaż w Polsce od lat zgłaszane są propozycje ustanowienia tego sposobu głosowania, zasadne wydają się wątpliwości, czy korzyści nie przewyższą w tym przypadku kosztów jego wprowadzenia i utrzymania.
Keywords: wybory; alternatywne sposoby głosowania; głosowanie; i-voting; e-voting