Kilka uwag o „nowych” instrumentach partycypacji mieszkańców na poziomie samorządowym - Glejt, Paulina; Uziębło, Piotr (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Ustawa z dnia 11 stycznia 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia udziału obywateli w procesie wybierania, funkcjonowania i kontrolowania niektórych organów publicznych wprowadziła do ogólnokrajowego porządku prawnego nowe instrumenty partycypacji na poziomie lokalnym. O ile inicjatywa uchwałodawcza mieszkańców oraz budżet obywatelski były już realizowane w praktyce, w oparciu o przepisy prawa miejscowego, o tyle udział mieszkańców w debacie na temat raportu o stanie gminy jest rozwiązaniem nowym. W ocenie Autorów niniejszego artykułu regulacje te trudno ocenić pozytywnie, głównie ze względu na ich nieprecyzyjność, a czasami nawet krok wstecz w stosunku do dotychczasowej praktyki wykorzystywania mechanizmów partycypacyjnych w praktyce ustrojowej jednostek samorządu terytorialnego.
Keywords: inicjatywa uchwałodawcza mieszkańców; partycypacja; debata publiczna; budżet obywatelski