O cukierniku i o drukarzu, czyli o dwóch tradycjach praw człowieka - Śledzińska-Simon, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Rozdział opowiada historię piekarza i drukarza w dwóch analogicznych sprawach w USA i Polsce, dotyczących religijnego wyjątku od obowiązku świadczenia usług oferowanych na równych prawach. Opierając się na podobieństwach i różnicach w doktrynalnym podejściu do wolności słowa, wolności uprawiania religii, a także prawa do zawarcia małżeństwa i zasady niedyskryminacji w USA i Polsce, autorka zastanawia się, czy rzeczywiście istnieją dwie tradycje ochrona praw człowieka. Przypuszcza, że w tym historycznym momencie wojen kulturowych kwestionowanie status quo w zakresie swobód religijnych w USA prowadzi do uznania ich szczególnej pozycji wśród innych konstytucyjnych wolności i praw, tak jak ma to miejsce w Polsce.
Keywords: wolność praktykowania religii; orientacja seksualna; Pierwsza Poprawka; wolność słowa; zakaz dyskryminacji