Tożsamość narodowa jako zagadnienie konstytucyjne - Sobczak, Jacek (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Pojęcie tożsamości i świadomości narodowej to pojęcia socjologiczno-politologiczne. Powiązane są one jednak z aktami normatywnymi, w szczególności w Konstytucją. Wiąże się z nimi problem mniejszości narodowych i etnicznych. Poczucie tożsamości narodowej związane jest z poczuciem przynależności do narodu. Dotyczy ono osób fizycznych, ma charakter prawa osobistego i związane jest z identyfikacją ze wspólnotą narodową. Zakres przedmiotowy tożsamości narodowej jest trudny do wyznaczenia. Mieści się w nim jednak dostęp do szeroko pojętych dóbr kultury. Na składniki tożsamości narodowej zwraca uwagę jednak w pierwszym rzędzie art. 35 Konstytucji, odnoszący się do mniejszości narodowych. Wymienia on wolność zachowania i rozwoju własnego języka, zachowania obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury, a także możliwość tworzenia instytucji edukacyjnych, kulturalnych, służących również ochronie tożsamości religijnej. W świetle zanalizowanych poglądów doktryny, judykatury i standardów międzynarodowych wydaje się, iż nie ma wątpliwości co do tego, że pojęci narodu w polskiej konstytucji nie ma charakteru etnicznego. Takie etniczne znaczenie może mieć natomiast pojęcie mniejszości narodowej.
Keywords: Konwencja ramowa; mniejszość narodowa i etniczna; Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka; Konstytucja RP; naród