Wokół pojęcia momentu konstytucyjnego - Młynarska-Sobaczewska, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego)
Teoria momentu konstytucyjnego Bruce'a Ackermana spotkała się z licznymi komentarzami i analizami, ostatnio polscy uczeni użyli tego twierdzenia w dyskursie konstytucyjnym i politycznym, podporządkowując go kwestionowaniu warunków wstępnych do przygotowania i uchwalenia nowej konstytucji. Artykuł dotyczy teorii momentu konstytucyjnego, uporządkowania i przedstawienia podstawowych założeń, treści i faz procesu konstytucyjnego według Ackermana. Podkreśla niektóre dominujące cechy koncepcji momentu konstytucyjnego, czasem pomijane w obecnym dyskursie. Po pierwsze, moment konstytucyjny dotyczy nie tylko formalnej zmiany konstytucji, ale także (może - przede wszystkim) zmiany interpretacji konstytucyjnej. Po drugie proces zmiany ma cztery etapy, w których konflikt i kryzys dotyczący norm konstytucyjnych są nieuniknione. Wreszcie, najważniejszą częścią tej teorii konstytucyjnej jest władza Suwerena (ludzi), która zostaje przywrócona w momencie konstytucyjnym, tak aby wyrazić swoją wolę i stworzyć konstytucję.
Keywords: moment konstytucyjny; władza Suwerena; władza ustrojodawcza; kryzys konstytucyjny