Skarga konstytucyjna w Hiszpanii – zarys historyczny oraz jej współczesny kształt - Gutierrez, Patryk (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Praca ta dotyczy instytucji skargi konstytucyjnej w Hiszpanii, która uległa pewnym modyfikacjom i po 2007 r. obowiązuje ona w nowym kształcie prawnym. Celem jej jest ukazanie różnic oraz podobieństw, które wystąpiły w przeszłości przed 1978 r., na tle poprzednio występującej instytucji „skargi gwarancji indywidualnych”. Na samym początku, w nawiązaniu do polskiej oraz hiszpańskojęzycznej literatury zdefiniowane zostało pojęcie „skargi konstytucyjnej”. Następnie zilustrowano regulacje prawne, które obowiązywały w Hiszpanii przed 1978 r., a dalej swoje rozważania skupiam na aktualnie obowiązujących unormowaniach prawnych. Współczesny kształt skargi konstytucyjnej w Hiszpanii rozpatrywany jest z następujących punktów widzenia: postawa prawna, zakres podmiotowy, zakres przedmiotowy oraz wybrane unormowania proceduralne.
Keywords: ochrona praw jednostki; Konstytucja Hiszpanii z 1978; Trybunał Konstytucyjny; prawa i wolności; skarga konstytucyjna