Nieprzestrzeganie praw człowieka i obywatela w Republice Kuby - Polak, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł ma na celu zobrazowanie sytuacji prawnej obywateli Kuby, w świetle obowiązujących w tym zakresie przepisów. Publikacja przedstawi najważniejsze postanowienia Konstytucji Kubańskiej oraz Kubańskiego Kodeksu Karnego, a co za tym idzie − przykłady nieprzestrzegania zawartych w nich praw. Szczegółowo zobrazuje zawarte w nich nakazy i zakazy oraz prawne konsekwencje naruszenia. Dodatkowo praca ma zwrócić uwagę na społeczny odbiór panującego na Kubie reżimu i związane z nim przejawy walki obywatelskiej. Artykuł skupi się na licznych inicjatywach mających na celu urzeczywistnienie praw człowieka, z wyszczególnieniem działań podejmowanych przez związkowców, niezależnych dziennikarzy i Damy w Bieli.
Keywords: socjalizm; Castro; konstytucja kubańska; Damy w Bieli; Kuba