Pozycja prezydenta w systemach parlamentarnym i prezydenckim na przykładzie Rzeczypospolitej Polskiej i Republiki Federacyjnej Brazylii - Trnka, Krzysztof (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest porównanie pozycji ustrojowej prezydenta w systemach parlamentarnym i prezydenckim na przykładzie Rzeczpospolitej Polskiej i Republiki Federacyjnej Brazylii. Analizie poddano: sposób wyboru, wymagania stawiane kandydatom, kompetencje, stosunek do innych organów władzy wykonawczej oraz do władz sądowniczej i ustawodawczej, kwestię odpowiedzialności prawnej. Artykuł pokazuje podobieństwa i różnice pomiędzy ustrojami polskim i brazylijskim.
Keywords: Rzeczpospolita Polska; system parlamentarno-gabinetowy; komparatystyka prawna; Republika Federacyjna Brazylii; system prezydencki; prawo konstytucyjne; prezydent; ustrój