Porównanie relacji administracji publicznej wobec grup nacisku w Polsce i w wybranych krajach latynoamerykańskich - Kalinka, Karol (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Przedmiotem pracy jest próba wskazania i porównania relacji administracji publicznej wobec grup nacisku w Polsce i w wybranych krajach latynoamerykańskich. W pracy wskazano historyczne początki badań nad grupami interesu, omówiono współczesne definicje grup nacisku. W opracowaniu podjęto także próbę klasyfikacji poszczególnych grup interesu wchodzących w relacje z administracją publiczną w Polsce i w krajach latynoamerykańskich. W dalszej części pracy omówiono relacje grup interesu wobec administracji publicznej w Polsce i w wybranych krajach latynoamerykańskich. W pracy podjęto także próbę wskazania nowych tendencji w relacjach administracji publicznej z grupami nacisku w Polsce i w krajach latynoamerykańskich.
Keywords: grupy interesu; Europa; grupy nacisku; konstytucja; Azja; Ameryka Łacińska; relacje administracji publicznej z grupami nacisku; kraje latynoamerykańskie; ustroje państw; prawa oraz wolności jednostki