Wykładnia prawa Unii Europejskiej ze stanowiska teorii prawa - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Książka porusza teoretyczny i praktyczny problem badań nad metodami wykładni prawa Unii Europejskiej i rolą Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Zagadnienie wykładni prawa jest jednym z centralnych problemów teorii prawa, a wypracowane w polskiej teorii koncepcje i metody interpretacji można odnieść do prawa UE, a w szczególności orzecznictwa TSUE. Celem niniejszej monografii jest zatem podjęcie próby krytycznego spojrzenia na wykładnię prawa Unii Europejskiej przede wszystkim z perspektywy dorobku polskiej teorii prawa (ale także i światowej) w zakresie wykładni prawa. Pierwszym i najwyższym organem sądowym Unii Europejskiej jest Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Jest to instytucja, która łącznie z Sądem zapewnia poszanowanie prawa w wykładni i stosowaniu traktatów. Wśród wielu kompetencji TSUE na plan pierwszy wysuwa się procedura prejudycjalna (interpretacyjna). Orzecznictwo Trybunału w Luksemburgu stanowi przedmiot analizy metod wykładni, generuje pytanie o precedens w prawie unijnym? Na tle działalności orzeczniczej Trybunału Sprawiedliwości pojawiają się kolejno następujące problemy: sytuacji wykładni prawa UE (klaryfikacyjna versus derywacyjna wykładnia), wykładni prowspólnotowej, roli kultury w praktyce interpretacyjnej (civil law / common law) oraz samych dyrektyw interpretacyjnych.
Keywords: orzecznictwo prejudycjalne; wykładnia prowspólnotowa; dyrektywy wykładni UE; sytuacja wykładni UE; effect utile; kultura